SEO

Sökordsannonsering (SEM) med Google Ads

Josefine Freij

Publicerad 28 March 2022

Josefine Freij

Publicerad 28 March 2022

Sökordsannonsering med Google Ads

För 10 år sen så såg det annorlunda ut när det kom till sökordsannonsering och optimering. I många fall räckte det med att vi postade ett inlägg om ett relevant ämne för att få engagemang. Aktörerna var färre och konkurrensen mindre. Nu vet vi att vi som varumärke behöver en budget för att synas. En budget för att nå igenom bruset. Synbarhet är inte längre någonting vi kan ta för givet och det behövs en strategi för att nå våra mål.

För gemene man är Google en del av vår vardag. Därmed är sökorsannonsering med “Google Ads”, för marknadsförare, numera ett givet verktyg för att nå vår publik. Det är en hygienfaktor att synas för våra viktigaste nyckelord och förutom SEO är även SEM ett uttryck som de flesta är väl bekanta med. Och så länge ROI’n ser lovande ut så kommer både konkurrens och krav att öka.

Med andra ord – om du inte har koll på Google Ads nu, så är det mer än dags att du invigs i baskunskaperna.

I den här bloggposten går vi igenom:

  • Vad är Google Ads?
  • Varför ska man annonsera på Google?
  • Vilka typer av google-sökningar finns det?
  • SEM och din SEO-strategi
  • Tips när du ska annonsera med Google Ads

Vad är Google Ads?

Google Ads är de betalda “annonserna” eller de första sökresultaten som dyker upp vid en googling… på Google. Enkelt sagt så kan man säga att det är de som har skapat de bästa annonserna, med den mest relevanta landningssidan och som budar högst som får synas högst upp i resultatet.

Annonserna är utformade för att se så “native” ut som möjligt. Det vill säga, till skillnad från när annonser först började dyka upp på Google, så smälter de allt mer in i de organiska sökresultaten.

Varför ska man satsa på sökordsannonsering på Google?

Det finns flera olika anledningar till varför du bör annonsera på Google. De vanligaste anledningarna handlar om varumärkeskännedom, ökad trafik till din webbplats samt givetvis, om konvertering eller försäljning.

Oavsett om det gäller B2B eller B2C så består det första steget på den digitala köpresan ofta av ett antal googlingar. Till exempel för att jämföra olika typer av tjänster och produkter online. Det vill säga att man läser texter och tittar på bilder som har publicerats på olika konkurrerande eller “hjälpande” webbplatser. Man jämför helt enkelt olika erbjudanden och väger för- och nackdelar. Det är här det gäller för dig som varumärke att synas så tidigt på köpresan som möjligt för att vara säker på att du – när hen är redo att slå slag i saken och faktiskt köpa – är top of mind hos “sökaren”.

I den bästa av världar så finns du med genom hela din personas köpresa som ett stöd på hens väg.

Olika typer av sökningar

Navigerande sökningar

Navigerande sökningar är av de vanligaste typerna av sök där avsikten är att komma till en specifik webbplats. Man kan jämföra det med ett s.k. “direktsök” eller “varumärkessök”. Man skriver helt enkelt in varumärket eller verktyget man vill komma till istället för att skriva in hela url’en. Till exempel “google”, som faktiskt är ett av de vanligaste förekommande sökorden på just Google.

Vid navigerande sök rankar du förhoppningsvis tillräckligt bra på ditt egna varumärke för att hamna i toppen oavsett, rent organiskt. Däremot kan det vara så att du har ett så attraktivt varumärke att dina konkurrenter, alternativt dina leverantörer annonserar på just det. Då kan det i vissa fall vara värt att överväga att inkludera det ändå.

Informativa sökningar

Precis som det låter så söker man efter generell information. Man vill få svar på en specifik fråga eller kanske lära sig att göra någonting. Detta skulle kunna vara ett generellt sök som exempelvis “ Trender X 2019”. Det kan även vara sökfraser som börjar med frågeord så som “hur”, “varför”, “skillnad mellan” osv.

Informativa sökningar är en stark indikation på att någon befinner sig i början på sin köpresa. Hen har identifierat ett problem som hen vill hitta en lösning på.

Typiskt är det vid den här typen av sökningar som du kan promota ett whitepaper som besvarar hens frågeställning. Worst case scenario så innebär det bara varumärkesexponering som kan gynna dig senare på köpresan. I bästa fall plingar det till i systemet och ni har fått in err kvalificerat lead (MQL).

Transaktionella sökningar

Detta innebär att själva sökningen innehåller termer med en stark köpsignal, tex “köpa” eller “beställa”. Det kan även vara så att sökningen innehåller en specifik tjänst- eller ett produktnamn. Det indikerar att den potentiella köparen redan har kommit förbi den undersökande fasen eller kanske utvärderar några få alternativ. Hen är med andra ord, i en större utsträckning, redo för att köpa av er. Om de inte hittar konkurrenten först.

SEO och SEM

För att du som företag verkligen ska lyckas med din sökordsannonsering så bör din SEO-strategi innehålla ord och termer som kan tänkas att dyka upp i samband med alla dessa typer av sökningar.

Den SEO-strategin bör i sin tur sedan gå hand i hand med din strategi för den betalda sökordsannonseringen (SEM). För, även om organiskt sök är bra, så tar det dig inte alltid hela vägen – då är betald sökannonsering ett bra komplement som du kan inkludera i din strategi.

Det många inte vet i början är att SEM, i form av Google Ads, är en utmärkt grund för att du ska få ett bra underlag för din SEO-strategi, på riktigt! Vad är det som funkar och inte egentligen? Tänk på det som ett test som sedan ska övergå till ett löpande arbete med att utveckla och optimera rätt sidor för rätt ord, med fakta på hand. Börja med en kvalificerad gissning och ta det därifrån.

Förutom att det kan ge dig ett grymt underlag och hjälpa dig att utröna om du är på rätt spår, kan det även påverka din organiska trafik positivt. Om du till exempel har problem med för lite organisk trafik till din hemsida kan det bero på en generellt dålig ranking – på ett i övrigt bra sökord. Att sätta upp relevanta annonser med fokus på dina huvudsakliga nyckelord och sedan lyckas ”hålla kvar” besökaren signalerar till Google att innehållet motsvarar det som förväntas vid klick. Att Googles spindlar och dina webbplatsbesökare gillar dig gör per automatik att du hamnar på plussidan.

Tips inför sökordsannonsering via Google Ads

Till en början kan sökordsannonsering upplevas som lite läskigt, det är ju ändå delar av din marknadsbudget och det är inte alla som har utrymme att experimentera med sina annonser. Rädslan för att göra fel och se de där pengarna ticka iväg kan göra att man inte vågar testa. Särskilt om man är ny i gamet. Därför får du här några snabba tips som vi hoppas kan ge dig lite pepp att våga köra igång.

Följ upp och analyser din sökordsannonsering

Om du nu ser det som en risk för att pengarna (dvs. marknadsbudgeten) bara tickar iväg så tänk ett varv till! Så länge du följer upp, analyserar och utvärderar dina ansträngningar så rör du dig hela tiden framåt. Att veta vad som inte funkar är ofta lika (om inte mer) värdefullt som att veta vad som faktiskt gör det.

Ha is i magen och “trust the data”

För att du sedan ska kunna lita på resultatet och göra en korrekt bedömning av detta så behöver du ha lite is i magen. Låt annonserna gå tills att du har tillräckligt mycket fakta på hand. Se bara till att du sätter en total budget och att du tar höjd för att det ibland kan dra över ett snäpp. Trust the data…

Korrekt spårning av din sökordsannonsering

Sist men inte minst… Innan du kör igång, säkra att du har satt upp korrekt spårning för att det ska vara möjligt att utvärdera din investering.

Behöver du ha hjälp med din sökordsannonsering?

Läs hur vi kan hjälpa dig komma igång med din organiska trafik (SEO) och sökordsannonsering (SEM) på vår tjänstesida.

En byrå
att växa med.

Våra flexibla tjänster är skräddarsydda för att kunna komplettera dina befintliga resurser eller fylla en hel marknadsfunktion.

Ring oss! Tel 08-703 25 40

Dela den här artikeln

Inlägg i samma kategori

  • Guide Business Reflex

    Guide, SEO

    Så SEO-optimerar du dina blogginlägg

    Så SEO-optimerar du dina blogginlägg

  • Guide Business Reflex

    Guide, SEO

    Så skapar du organisk tillväxt

    Så skapar du organisk tillväxt

Maximera din marknadsföring!

På Business Reflex skräddarsyr vi digitala marknadsföringslösningar som verkligen gör skillnad. Med djupgående marknadskunskap och avancerade AI-teknologi hjälper vi dig att överträffa dina mål och skapa mätbara resultat.

Fyll i formuläret så hör någon av våra marknadsexperter av sig till dig!

Anders Hermansson,
VD Business Reflex