Digital Marknadsföring, Hubspot

Från implementering till ROI: En guide för marknadschefer om MA och CRM-system

Johanna Pihl

Publicerad 19 June 2024

Johanna Pihl

Publicerad 19 June 2024

En guide för marknadschefer om MA och CRM-system

I dagens snabbrörliga digitala landskap har marknadsföringsautomatisering (MA) och CRM-system blivit marknadschefernas bästa vän. Men det kan också bli ens värsta mardröm när det ska startas upp eller ta över tyglarna när det redan satts igång, utan någon plan eller struktur. Här är några vanliga områden där marknadschefer ofta behöver stöd, och hur rätt hjälp kan göra skillnad när du använder ert system rätt.

Implementering och integration

Utmaning: Att integrera nya system med befintliga IT-infrastrukturer kan vara komplext och tidskrävande. Många företag har redan en mängd olika verktyg och plattformar på plats, vilket kan göra integrationen av nya system till en teknisk utmaning.

Lösning: För att få allt att fungera smidigt tillsammans, välj ett system som är känt för att vara lätt att integrera med andra verktyg. Många plattformar har färdiga lösningar för att kopplas ihop med populära verktyg. Dessutom kan det vara en bra idé att ta hjälp av experter som har erfarenhet av sådana integrationer, så att du slipper huvudvärken och allt fungerar som det ska från start.

Användarutbildning och onboarding

Utmaning: Att få teamet att snabbt komma igång och använda systemen effektivt är ofta en stor utmaning. Utan rätt utbildning kan det ta lång tid innan verktygen används på rätt sätt, vilket påverkar avkastningen på investeringen.

Lösning: Ofta så har systemen egna utbildningsresurser. Exempelvis om ni använder HubSpot så har ni tillgång till HubSpot Academy. Investera i deras kurser och certifieringar för att maximera systemanvändningen från dag ett. 

Datahantering och analys

Utmaning: Att samla in, hantera och analysera stora mängder data kan vara överväldigande. För att fatta datadrivna beslut behöver marknadschefer verktyg som kan omvandla rådata till meningsfulla insikter.

Lösning: Se till att lära dig analysverktyget, samla och rensa data systematiskt, och använd verktygets visualiseringar och rapporter för att identifiera trender och fatta informerade beslut. Vissa systems egna analysverktyg är inte tillräckligt omfattande för att fånga all data, så det kan vara bra att anlita en extern resurs.

Kundsegmentering och personaliserad marknadsföring

Utmaning: Att korrekt segmentera kundbasen och skapa personaliserade kampanjer som engagerar olika kundgrupper är ofta svårt utan rätt verktyg.

Lösning: För att lyckas med kundsegmentering och personaliserad marknadsföring, börja med att skapa en tydlig struktur. Identifiera och definiera dina segment baserat på relevanta kriterier som ni kommer överens om och kan fånga in data på från era kontakter. Planera och anpassa dina kampanjer så att de adresserar de specifika behoven och preferenserna hos varje segment.

Lead nurturing och konvertering

Utmaning: Att effektivt följa upp leads och konvertera dem till kunder kräver både tid och resurser.

Lösning: Använd plattformens automatiserade workflow-verktyg för att skapa arbetsflöden som skickar uppföljningsmail och påminnelser baserat på leadens beteende och engagemang. Implementera ett lead scoring-system för att poängsätta leads utifrån deras interaktioner med ditt företag. Segmentera leads baserat på deras poäng och beteende, och skapa personaliserade meddelande för deras behov och intressen. Analysera regelbundet resultaten och justera dina strategier för att regelbundet förbättra din lead nurturing-process och öka konverteringsfrekvensen.

Systemunderhåll och uppdateringar

Utmaning: Att hålla systemet uppdaterat och funktionellt över tid är en ständigt pågående process. System som inte underhålls regelbundet riskerar att bli ineffektiva, osäkra och kan orsaka driftstopp, vilket påverkar verksamhetens produktivitet och kundnöjdhet.

Lösning: För att säkerställa optimal funktionalitet, planera regelbundet underhåll där systemet uppdateras, säkerhetskopieras och optimeras. Underhållsperioder bör inkludera prestandakontroller och rensning av onödig data. Övervaka kontinuerligt systemets prestanda med övervakningsverktyg för att spåra belastning och svarstider. Detta hjälper dig att identifiera och åtgärda potentiella problem innan de påverkar verksamheten negativt. Genom att följa dessa steg kan du hålla ditt system effektivt och säkert över tid.

Regler och compliance

Utmaning: Att följa gällande lagar och regler för dataskydd och integritet är avgörande för att undvika kostsamma böter och skador på varumärket.

Lösning: De flesta plattformer erbjuder dig verktyg och resurser för att hjälpa dig följa GDPR, CCPA och andra relevanta dataskyddslagar. Genom att implementera dessa regler i ditt system kan du säkerställa att du alltid följer de senaste kraven.

Behöver du hjälp att komma igång?

Genom att ta tag i dessa områden kan du som marknadschef verkligen få ut det mesta av dina MA- och CRM-system. Det leder till mer effektiva kampanjer och starkare kundrelationer. Behöver du hjälp att komma igång, eller vill du veta mer om hur du kan optimera användningen av ditt system? Hör av dig så pratar vi igenom det och hittar de bästa lösningarna tillsammans!

Urval av våra tjänster:
Marketing Automation – effektiviserar din kommunikation
CRM – nyckeln till din tillväxtpotential

En byrå
att växa med.

Våra flexibla tjänster är skräddarsydda för att kunna komplettera dina befintliga resurser eller fylla en hel marknadsfunktion.

Ring oss! Tel 08-703 25 40

Dela den här artikeln

Inlägg i samma kategori

 • Bli en digital ninja

  Digital Marknadsföring

  Bli en Digital Ninja a.k.a Marknadschef!

  Bli en Digital Ninja a.k.a Marknadschef!

 • Digital Marknadsföring

  Mission Impossible 9 – Marknadschefen

  Mission Impossible 9 – Marknadschefen

Maximera din marknadsföring!

På Business Reflex skräddarsyr vi digitala marknadsföringslösningar som verkligen gör skillnad. Med djupgående marknadskunskap och avancerade AI-teknologi hjälper vi dig att överträffa dina mål och skapa mätbara resultat.

Fyll i formuläret så hör någon av våra marknadsexperter av sig till dig!

Anders Hermansson,
VD Business Reflex